Iricent Cosmetische Kliniek

Moedervlek verwijderen

Een moedervlek verwijderen is een kleine, vaak uitgeoefende ingreep. U kunt voor deze behandeling ook terecht bij uw eigen huisarts. Mochten er redenen zijn waardoor dit niet lukt, dan helpen wij u graag verder.

Wat is een moedervlek?

Een moedervlek is een verdikking of vlek op de huid, die licht of donker gekleurd is. Dit komt doordat het ontstaat uit een concentratie van cellen die pigment kunnen vormen. De hoeveelheid pigment bepaalt de kleur van de moedervlek. De meeste moedervlekken ontstaan in de kindertijd, maar ook op latere leeftijd kunnen ze ontstaan. . Een moedervlek kan ontaarden in een agressieve vorm van huidkanker. Hoewel deze kans klein is, bekijkt de arts altijd of uw moedervlek een risico geeft en zal in geval van twijfel u adviseren een dermatoloog te raadplegen. Een verwijderde moedervlek zullen wij altijd opsturen voor PA onderzoek.

Veiligheid en effectiviteit

De moedervlek verwijderen is een veilige ingreep, die door onze artsen vaak wordt uitgevoerd.

Dit wegsnijden van de moedervlek gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vervolgens snijdt de arts de moedervlek weg en hecht de huid weer aan elkaar. Na 1 tot 2 weken, afhankelijk van de plaats op het lichaam, worden de hechtingen verwijderd. 

Risico’s en bijwerkingen

Hoewel een moedervlek verwijderen een kleine en veilige ingreep is, zijn er altijd complicaties mogelijk. Het is een chirurgische ingreep, waarbij de huisarts de huid openmaakt en weer hecht.

Er zijn een aantal risico’s waar u rekening mee moet houden:

  • littekenvorming
  • wondontsteking
  • bloeduitstortingen

Uiteraard informeert de arts u van tevoren over mogelijke complicaties.

Het herstel en de littekenvorming hangen samen met de conditie van uw huid en de plek van de moedervlek. Reken in ieder geval de eerste maanden op een roze verkleuring op de huid. Dit trekt meestal vanzelf weer weg.

Nazorg

Het is altijd goed om na het verwijderen van een moedervlek wat voorzichtiger te zijn. Pas op met bukken, tillen en sporten. Uiteraard hangt dit af van de plaats waar de moedervlek zat. Zolang u nog hechtingen heeft, is het goed deze droog te houden.

Benieuwd naar uw mogelijkheden?

Vraag een gratis consult aan

Tijdens dit consult kunnen wij geheel vrijblijvend samen kijken naar de mogelijkheden.